Ionela Bran costume populare

Ionela Bran

By Ionela Bran este un atelier de creație vestimentară tradițional modernă creat în 2015 de Ionela Bran (Bangălă), o artistă și interpretă de muzică populară din zona Branului, județul Brașov. 

Ionela Bran nu este doar omul din spatele brandului de haine, ci este omul care se lasă condus de pasiunea sa pentru tradițiile românești, de aceea a studiat Etnologia încă din facultate, iar recent a absolvit și susținut teza de doctorat în Etnologie. Cea mai mare dorința a Ionelei? Nu doar să ducă tradițiile țării mai departe noii generații, ci să insufle acesteia aceeași iubire arzătoare, aceeași bucurie de a fi român, pe care ea însăși o are.

Așadar brandul by Ionela Bran nu este doar despre hainele tradiționale, ci este despre a arată lumii că tradiția este încă “fashion” sau poate fi “fashionable”. Pe lângă ii, catrințe, sumane etc., atelierul dorește să creeze și articole vestimentare moderne, însă cu elemente tradiționale. Asta pentru a nu uită cine suntem: ROMÂNI. Și să ne fie drag de noi.

Ionela se prezintă intr-un interviu pentru newsbv.ro simplu:

“Născută în satul Cheia, pe meleagurile brănene, de mică am fost atrasă de tradițiile satului de munte, de tradițiile populare, de jocul strămoșesc și de doinele și cântecele zise cu dor și patimă de femei în șezători și în muncile de zi cu zi.

Am moștenit dragostea de cusut și țesut de la bunici. Bunica și străbunica din partea mamei erau cunoscute pentru că coseau cele mai frumoase ii din zona Branului.  Astfel că, din școala primară am învățat să mânuiesc acul pentru a coase mici modele pentru hainele păpușilor și mai târziu și pentru mine. De la bunica din partea tatălui am învățat cum să pun ițele pe război și să țes pânzătură sau covoare. Dragostea de folclor am reușit să o desăvârșesc pe băncile facultății de Sociologie-Etnologie a Universității Lucian Blaga din Sibiu, și mai târziu la secția canto popular a Școlii populare de arte Tiberiu Brediceanu din Brașov.”